102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

慧儀在香港經濟日報健康版的專欄文章
張慧儀
聯繫:

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 張慧儀 »

[24/05/20 15:40] 資深豆蜜用家 李女士分享:

張慧儀,我想話你知呢個55克細樽豆蜜個size最啱我,所以今次又訂三套慢慢用。

平時我用水濕面之前,會將個豆蜜樽倒轉,等啲豆蜜流向個樽蓋;濕完面,再將樽豆蜜倒翻轉,扭開個蓋,用手指攞沾住內蓋啲豆蜜出嚟塗上面,好方便。每日用兩次,啲朋友成日問我係咪瞓得多,所以塊面有光澤。 :lol:

我就快74歲喇,最鍾意就係自然,唔染頭髮,洗面都淨係用豆蜜,無再搽其他嘢咖。

看著這位眼睛也會笑的長者,慧儀心想:如果我有幸活到七十幾,皮膚有光澤眼睛又會笑,那也不錯啊。 :D

jessiel

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 jessiel »

慧儀,我總共要7樽 豆蜜。

你做的豆蜜好用,個個問我皮膚咁好,我話係豆蜜功效,用完皮膚質感特別好,再搽面霜吸收好咗。
幫我做 facial 個小姐先話 我皮膚好靚,我咪又介紹比佢用囉。
應該11/6有個又問你豆蜜🤣🤣,就係我去做 facial 另外一個女仔問,我又介紹比佢🤣,真心好用。

jessiel,轉眼八年,多謝您一直支持豆蜜,自己靚靚也希望別人靚靚。 :D

推宮過血~面部及頸項引流,具去水排污效益;豆蜜+引流,效果更彰顯。 :wink:

jessiel

慧儀,我朋友問:bb濕疹可以用嗎?

jessiel,用家分享如何用豆蜜舒緩濕疹的帖子:0102030405

以前我經歷過嚴重濕疹那種不能人知的痛苦,見到小朋友有濕疹會感同身受,很想幫他們。
濕疹不單止痕癢和極度不舒服,還會令人情緒低落,打擊自信心,小朋友尤甚。

若您的朋友可具體告知bb的濕疹情況,我可就合適的用法提建議。

jessiel

上星期二約咗慧儀黃大仙地鐵站攞豆蜜,傾開至記起,原來認識佢係由2012年的美食博覽開始。
當時同朋友行美食博覽,我朋友話要揾 豆蜜 counte,當時我都唔知係咩嚟,朋友話去咪一齊去睇吓!

當時慧儀比我哋試豆蜜,停留一分鐘之後噴水抹咗佢,好神奇!隻手皮膚質感好咗,滑咗好多,之後咪買來試下,一用就用到現在,我還不停介紹朋友用。 點解咁鍾意用?因為我係一個懶人,但為咗皮膚靚d,以前每晚都會用洗臉奶清潔兩次,朝早清潔一次。用咗豆蜜後真係超方便,卸妝後 用水洗濕塊臉,之後用少少豆蜜搽落臉度,就去做其他嘢,到沖涼時一次過洗咗佢,咁就清潔完,快靚正🤣

初時買豆蜜時會覺得好貴... 咁細樽 200g 成四百幾蚊,好貴啊!我買樽洗面奶都係三百幾蚊一大樽,但用咗後覺得好平,因為一樽200g豆蜜我差不多用咗成年🤣🤣

用時記住搽埋去條頸度呀... 連頸紋都無埋 :D

PNJ

文章 PNJ »

係呢個武肺疫情第三波爆發期間,加上天氣非常炎熱,日日戴住個口罩,一出門啲汗就已經排山倒海咁標出嚟,不停由下巴滴落嚟;最終兩邊面同下巴出晒粒粒!

第一、二次就厚敷豆蜜並磨砂,其後正常敷豆蜜洗面磨砂;連續六、七次左右,即三幾日就正常返無曬粒粒。

但仍有石頭瘡喺人中位要處理。

林總EMILY

文章 林總EMILY »

張小姐:您好!
買了豆蜜給老公搽汗疹(濕疹),非常好用👍🏻謝謝推介!

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

[16/08/20 21:13] 尋寶箱格仔店豆蜜用家 李小姐分享:

好好用。長期用,見到皮膚改善。

CK@KWY

文章 CK@KWY »

沒有敏感,感覺上塊面白淨了少少。
今早起床塊面都沒有笠的感覺,平時會油油的。
用得不錯,會繼續用 🤭🤭🤭

林總EMILY

神奇豆蜜用後分享

文章 林總EMILY »

由細到大,最怕、最討厭就係生唇瘡,
除了影響儀容、還久久不能愈,煩惱得很⋯⋯當免疫力一低嘅時候,嘴巴上偶然出現少少痕癢或者丁點痛楚,我就會立刻開始擔心”係咪又生唇瘡呢? 唔好啊⋯⋯”
突然想起我有一樽豆蜜,於是諗都唔使諗拿來往嘴上一敷,本來開始紅腫的下唇,敷了一次後已經覺得舒服了不少,當天晚上趕緊再敷多次,估唔到第二日已經好了八九成,前後我只用了三次就擊退了唇瘡!

圖檔

左圖:唇瘡開始發作,痕痕癢癢。中圖:敷上豆蜜。右圖:第一天敷了兩次,翌日早上起身,已經退了八九成。

當得知天然豆蜜功效繁多,還記得早幾星期冒着大雨,特意跑到西九龍中心格仔櫃買了一樽,本來是給老公搽背脊汗疹,因為他經常去釣魚,有時曬得厲害出汗多,回來就會出現紅疹,一片紅紅腫腫的,痕癢難耐。

今次只給它敷了兩次豆蜜,效果相當明顯,紅腫明顯退去,亦不再痕癢,變得又白又滑。
(可惜老公怕羞,沒有拍下照片)

往時只能在藥房買一些熱痱膏/熱痱水塗搽,但效果並不太理想,要用好一段時間才見效。

幸好得到慧儀老師推介豆蜜,
我和老公深深感受到豆蜜之神奇功效👍🏻

歐姑娘

文章 歐姑娘 »

張慧儀,我周身都好痕,記起用豆蜜沖涼可以止痕,你賣一樽畀我啦。

好,預您一樽。

回覆文章